Norge har en spesiell rolle i Galapagos sin historie.

Vi kunne ha skrevet mye om Galapagos, om Charles Darwin om dyreliv og hendelser, men vi vil skrive litt om den rolle Norge har hatt i utviklingen av Galapagos.

På slutten av 1800 tallet og begynnelsen av 1900 tallet, ble øyene brukt av hvalfangere til å proviantere fisk og skilpaddekjøtt(levende skilpadder som ble slaktet etter behov om bord). At Norge var en av den store hvalfangst nasjonene, gjorde at Galapagos etter hvert ble mye omtalt i norske medier. Øygruppen ble fremstilt som frodige og med store fiskeressurser i havet rundt. Under depresjonen på 20-30 tallet emigrerte derfor mange nordmenn til Galapagos. De startet gårdsdrift, fiskerier og hermetikkfabrikk. De skulle selge hermetisk skilpaddekjøtt til hvalfangst skutene. Det meste feilet og de fleste dro hjem til Norge fattigere enn da de kom hit. Men noen lyktes, og i dag er det en familie igjen som er i direkte avstamming fra de Norske emigrantene. På Øya Santa Cruz (som vi skal besøke senere) bor søskenparet Torvaldo og Marie Kastdalen med sine familier. De er barnebarna til Torvald og Marie Kastdalen som forlot Norge i 1935, og som aldri så Norge igjen! Torvald gjorde det svært bra på Santa Cruz, han ble kjent som «El Rey de Patatas» eller på norsk : Potet kongen. I tillegg var Torvald øyas største melkeprodusent, og enda den dag i dag er Leche de Noruega (Norsk melk) et kvalitets stempel for god melk på øya. Torvaldo driver i dag angivelig et hotell, og til tross for at han aldri har vært i Norge, skal han snakke flytende Norsk. Det sies ( Jorden rundt med S/Y Blåtur av Morten Lie Wold) at Torvaldo gjerne tar i mot besøk av norske langturseilere, og vi skal selvfølgelig se etter han når vi kommer til Santa Cruz.

                Er det bare for de at vi er norske at vi henger oss opp i dette? Ja kanskje, men på informasjons senter her på Isla San Cristóbal, har de viet en hel vegg til historien om de norske emigrantene, med bilder og gjenstander. Blant annet en stor stansemaskin som ble brukt til å stanse ut hermetikkbokser. Vi velger derfor å tro at denne epoken sees på som ganske viktig i Galapagos historie.

En plass på øyene her ligger også en norsk gull skatt gravet ned, men det er en annen historie. Kanskje kommer vi tilbake med den senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er du en datamaskin? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.