Bonaire – oppsummering.

Da har vi forlatt Bonaire. Det ble nesten 4 uker der. Vi ble godt kjent med øya, noen av folkene der og historien. Historien er lik de andre øyene vi har vært på, med unntak av saltet! Da spanierne kom dit, brukte de ikke lang tid på å definere øya som u-brukelig. Her kunne ingenting dyrkes fordi det var for tørt, og ikke var det gull der heller. Spanjerne tok indianerne som bodde her som slaver og sendte de til kobbergruber andre plasser i imperiet. (de som ikke ble slaver, ble drept)  Siden kom holenderne, de så nytte i de salte lagunene på de sørlige delene av øya, og startet saltutvinning. Selvfølgelig med slavedrift. Slavene bodde i Rincon, og gikk 2 ganger i uken til salt feltene i syd, der de bodde i små hytter. Det er ca. 25 kilometer fra Rincon og til lagunene hvor saltet ble tatt ut. Det var den holandske stat som eide hele øya/slavene. En gang i uka, fikk de utdelt maten sin, 6 liter frø for kvinner og 7 liter frø for menn. Dette er en type gressfrø, som ble knust til mel. Dette ble det laget grøt og pannekaker av. De kaller det polenta , og er nok den orginale polentaen. Hvis noen kjøper polentagryn i dag, så er nok denne laget av mais, men ligner nok. Vi må også huske at frøene var hele, slik at når skallet var renset, var det kanskje bare halve volumet igjen. Annen mat fikk de ikke, og de kunne ikke dyrke noe heller. Men de kunne nok hente litt mat fra sjøen.

Nå er Bonaire et multikulturelt samfunn, ingen ser forskjell på språk,farge, kultur eller opprinnelse. I tillegg til saltet lever de av turisme (dykking,snorkling,kiting og surfing) og av olje. De har et stort omlastingsanlegg for olje på øya, og dette er en av de viktigste arbeidsplassene. (de har ikke noe olje selv, men vi kommer tilbake med mere om dette fra neste øy…………….Curacau) Hele øya med sine 15 000 inbyggere fremstår for oss som et norsk bygdesamfunn. Alle kjenner alle og alle hjelper hverandre. Det har vært en fornøyelse å besøke øya, dyrene og folkene. Men nå er vi på Curacau.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Er du en datamaskin? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.