Daily Archives: april 20, 2014

Tahuata og Ua-Pou

Den 14/4 forlot vi Hiva Oa, og seilte over til naboøya Tahuata, for å finne klart vann. Den vulkanske jorda i Marquesas farger vannet rundt øyene mørkt og grumsete. Men i Hanamoenoa Bay på Tahuata var vannet krystallklart. Vi gikk hit for å bade og å få skrubbet ren båten under, dette er aktiviteter vi må ha klart vann til. Selv om haiene også trives i klart vann, har vi i vertfall mulighet til å se de her. Vi kom hit sammen med Winili, og flere andre kjente båter lå her også (eller kom neste dag). Det ble en tur på land samme ettermiddag,og i tillegg til en kritthvit sandstrand fant vi noen hytter som kun brukes når folk kommer hit for å samle kokosnøtter, ubegrensede mengder med kokkosnøtter og lime og en og annen grapefrukt. Guttene badet på stranda (det var store bølger)og de voksene pratet og utvekslet erfaringer mellom båtene.

Neste dag var det vasking og båt skrubbing. Mamma og guttene ordnet inne i båten, mens pappa skrubbet undersiden. På ettermiddagen var mamma og guttene i land med machete og kniv , de spiste kokosnøtter , sammen med mannskapet fra flere andre båter og badet litt. På båten lå pappa, han var «game over». Kombinasjonen av hardt arbeide, dykking/svømming og et vann fult av gift og småkryp gjorde han helt utslått. (giften kommer fra bunnstoffet som løsner fra båten når man skrubber, og her må vi nevne at vår venn Torkil på Kairos fikk feber og ble nærmest sengeliggende i et par dager etter tilsvarende jobb i Karibien) Så var det kveld og klargjøring for neste etappe.

Våre svenske venner er morgenfugler og startet klokken 0400, vi lå attpå litt, og startet først klokken 0530. Målet var øya Ua Pou, og en bukt som heter Hakahau Bay, en seilas på ca. 65nm. Det ble en fin seilas, vi seilte parasailor hele dagen, og kom inn i bukta ca 1530, 20 minutter bak svenskene. Vi ble invitert over på Winili for ankerdram, men takket nei da vi var slitene alle mann etter seilasen og en tidlig start på dagen.

Men neste morgen var vi ferdige med frokost og på land før klokka var 0800. Vi ruslet rundt i landsbyen, var innom noen butikker og kirka. Snakket med litt folk og tok noen bilder. Og der mens vi ruslet inne i et boligområde kom en stor lastebil fra kommunen, (det var nok den lokale søppelbilen) den bråstoppet på tvers av veien slik at all trafikk ble stanset (all trafikk, det var en bil det). Sjåføren åpnet døra og svingte seg opp på biltaket for å plukke mango. Og da vi kom gående vinket han oss frem, og kastet ned fem nydelige mangoer til oss. Vi takket og bukket (og vi kan faktisk å takke på fransk) og satte kursen tilbake mot båten. Klokken 1200 satte vi kursen for Nuku Hiva, og svenskene startet 10 minutter etter oss. Det ble 26 nm på slør, i 7-8 knops fart, og på VHFen meldte Carsten på Winili om en 20kg Mahi Mahi og at de gjerne gav oss halve fisken. Vi hadde vurdert farten som for stor til fisking, men satte da ut snørene og vi endte opp med tap av en blekksprut (av plast som åte) og 50m snøre på en ene stanga og en Bonito på 2-3 kilo på den andre stanga (Bonito er en type tunfisk). Etter 3,5 times seilas ankret vi opp i Baie Taiohae på Nuku Hiva, og der ligger vi nå. (det ble både ankerdram og stekt Mahi Mahi den kvelden, svenskene holdt fisken og mamma laget maten)