Daily Archives: oktober 5, 2013

Adios Colombia.

De siste dagene har vært hektiske, på torsdag leide vi bil og sjåfør. Og i går fredag var handle/fikse dag. Vi startet torsdag morgen klokken 0800 med bil fra Santa Marta, og kjørte vestover langs kysten. Først kjørte vi forbi store sump områder og mangrove skoger, så krysset vi elven Magdalena. Magdalena er Colombias største elv, og faktisk høyt på lista over verdens største elver. Ved elvens utløp ligger Barranquilla, (1,2 mill inb.) grunnlagt i 1629. Dette skulle ha vært Colombias viktigste havneby, da elven Magdalena var viktigste transportvei inn i landet. Problemet var bare at spanjolene aldri klarte å temme elvemunningen, sandbankene bygget seg opp og flyttet på seg slik at innseiling ikke var mulig. Barranqilla er nå (i mudrings prammenes tid) blitt den viktigste havnebyen. Her er så stor trafikk, og så mye industri, at vi valgte å kjøre rundt byen på vår tur vestover.

                Målet for vår tur var selvfølgelig Cartagena, den mest berømte byen i Colombia, sammen med hovedstaden Bogota. Cartagena ble spanjolenes viktigste havneby på den atlantiske siden av Sør-Amerika. Det var herfra de skipet gull og sølv hjem til Spania. Byen ble grunnlagt i 1533. Etter en by brann i 1552, ble det forbud mot å bygge hus av tre. Så mange av mur husene som i dag utgjør gamlebyen, ble bygget i siste halvdel av 1500 tallet. Gamle byen er omkranset av en høy by-mur. Når vi kjører rundt gamlebyen og muren, er det noe som sier oss at dette har vi sett før! Men hvor? Jo inne i million byen Manila på Filipinene ligger Intra Muros (den spanske bastionen), og likheten er så slående at vi ikke kan se bort fra at konstruktøren er den samme. Så her har spanjolene bygget festninger i Sør-Amerika og Asia til samme tid, og som ser svært like ut. Her må vi få skyte inn at vi faktisk nå nyter godt av spanjolenes bragder på Filipinene………… mamma snakker mere spansk enn hun selv  hadde trodd! Vi klarer oss faktisk ganske godt på hennes spanskkunnskaper (og vi andre lærer på harde livet).

                Gamle byen i Cartagena med bymuren står på Unescos verdens arv liste (da er det den andre plassen på Unescos liste som vi besøker så langt på turen, den første var Brimestone Hill), vi besøkte også Castillo de San Felipe Barajas, festningen som ligger på en høyde over gamlebyen. En festning engelskmennene prøvde å erobre mange ganger uten å lykkes.

                Vi var selvfølgelig også innom en tradisjonell Colombiansk restaurant, og fikk smakt litt tradisjonell mat. Stekte bananer, mais kaker, lokale fisker og pølser laget av ris og svineblod for å nevne noe. Vi fikk også handlet litt før vi dro hjem på kvelden. Vi var tilbake i båten sirka klokka 21, og hadde da tilbakelagt nærmere 500 km på praktfulle veier og passert 10 bomstasjoner (her skulle Siv ha vært).

                I går fredag var den største handledagen ( vi har vel egentlig handlet for å fylle opp forrådet siden vi kom tilbake fra Norge  ) , i tillegg til mat i store mengder, ble det kjøpt inn grill kull, etterfylt med propan, kjøpt masse skriveblokker, fargeblyanter ,sakser og ballonger. (dette skal vi gi bort til barna der vi kommer neste gang). Vi har også hatt 2 gutter i sving under båten! De har skrapt bort skjell og groe, som det var blitt mye av etter mer enn 2 måneder inne i marinaen.

Nå setter vi kursen mot San Blas i Panama. Det oppgis forskjellige antall øyer der fra 340 til 378, avhengig av hvilken bok man leser i. Kuna Yala er indianernes navn på østkysten av Panama, her har de overlevd på gamle måten siden de ble jaget ut på øyene av spanjolene for mere en 500 år siden. Her vil vi få møte Kuna indianere, som lever av fisk og kokosnøtter. De har ikke strøm, og ikke tilgang til butikker og andre «normale» fasiliteter. Men de skal faktisk ha mobildekning over store områder. Vi er blitt gjort kjente med at vi vil få besøk av indianere med strømløse mobiltelefoner. De vil komme for å bytte litt strøm til mobilen mot kanskje et par kokosnøtter! Vi gleder oss alle mann (og en dame). Dette blir det første riktige paradiset vi besøker på turen. Vi har proviantert for å klare oss en mnd. uten å måtte besøke sivilisasjonen.

Normalt skriver vi om hva vi har opplevd, og ikke så mye om hva og hvor vi skal, vi gjør nå et unntak, da vi er særdeles usikre på når vi neste gang er på nett! Vi får se…… plutselig er vi tilbake.