Daily Archives: juli 31, 2013

Santa Marta, Colombia hverdagsliv?

Den 27. Juli tok vi taxi opp til byen Minka og gikk så videre opp til en elv/fosser for å bade. Plassen vi var på ligger på ca. 850 meters høyde og vannet i elva var klart og kaldt. Elva het Rio Azul. Ved elva lå også det som i følge skiltingen var en organisk kaffeplantasje, og selv om det var 200 meter med bratt oppoverbakke så måtte vi dit. Der traff vi en mann på ca. 30 år, som bodde i et lite hus med sin mor og bror. Han hadde kjøpt plassen for et par år siden, og var i ferd med å utvikle en liten bedrift for økoturisme. For 20 år siden hadde det vært kaffeplantasje i dette området, derfor vokste det kaffe over alt rundt han. Ellers hadde han ryddet en 600 m lang natursti som han tok oss med på, denne var svært bratt og til tider også glatt. Bare de 3 største guttene fullførte. Stien var ikke all verden, men mannen hadde mye å fortelle, og han snakket flytende engelsk. Han kunne fortelle at alle indianerne som bodde i lavlandet, der naturen er mest frodig (Colombia har verdens nest største biologisk mangfold på jorda, bare slått av nabolandet Brasil) enten var utryddet, eller jaget opp i høylandet der det ikke er like frodig. Etter at disse som overlevde hadde levd noen generasjoner oppe i høyden, var all kunnskap om planter og egenskaper gått tapt. Slik at det i dag var svært få planter som ble brukt direkte som medisin, eller for helbredelse. Han sa at nå var det opp til moderne kjemi å finne tilbake til det som ble tapt for 500 år siden. Vi dristet oss også til å spørre hvem han var? Men det kunne han ikke svare for, han sa bare at han trivdes best med å bo ute i jungelen, og at han trodde det var fordi han hadde indianerblod i årene. Vi avsluttet besøket med å drikke hjemmelaget kaffe for de voksene og fersk passionfrut juice for barna. Fot tur, informasjon og drikke for 5 personer kostet den nette sum av  11 kroner. Så tok vi taxi ned til byen.

Vi hadde nok undervurdert betydningen av Fiesta Del Mar (feiringen av havet), for da vi kom ned til byen var det klart for parade. Vi rakk bare ei pølse m/brød, og så var det å finne plass langs veien , for best mulig sikt. Vi betalte en kar 20 kr. for 4 plaststoler i første rekke. Dette var veldig likt norske 17. mai tog. Mange korps, barn og skoler, og mange var utkledde som fisk og andre sjødyr. Vi satt et par timer men gikk hjem ca. klokka 18, da var det på tide med middag.

I tillegg til Fiesta Del Mar, hadde Santa Marta gebursdag på mandag (mandag var derfor fridag her), og dette ble feiret med livekonsert og fyrverkeri. Og hvor sendte de opp fyrverkeri fra? Fra moloen rundt marinaen, vi satt på kongetribunen (og i ildlinjen) det var fantastisk og varte i 30 minutter uten opphold.

Mandag skulle vi ha skole på formiddagen. Men da mamma oppdaget noen gule dråper på toalettsetet ble det startet etterforskning for å finne en synder, og som så ofte før…………… uten tilståelse er det den største(av de små) som dømmes. Han hevdet sin uskyld, men tørket opp MED TØRKERULLPAPIR. Dette kastet han i toalettet, men fikk beskjed om ta det opp. Noe han ikke gjorde……………………….. Senere var flere intet anende skjeler innom for ymse arbeide……………………….og så var det STOPP. Det ble 5 timer med dritt arbeide for de 3 største, og Thor bidrog på en slik måte at han fikk godkjent full skoledag uten å åpne ei bok. Livets skole kan være hard, og denne dagen var den nettopp det. Med en tåre i øyekroken og en klump i halsen spurte han om en liten papirbit virkelig kunne forårsake så mye arbeide? Og ja det kunne det, det ble umiddelbart rigget for kjemitime. En bøtte med vann, noen tørk av toalett papir og noen tørk av tørkerullen. Alle guttene rundt bøtta og så skulle papiret duppes i vann og sjekkes. Alle så en vesentlig forskjell, og dette hender neppe igjen (håper vi).

I går var vi på Museo Del Oro ( gull museet). Amerikas største samling av gull fra før historisk tid. Altså fra før spanjolene kom. Ja les den setningen en gang til, skjønner dere? Trist ikke sant?…………………………………………… Det betyr selvfølgelig at de store skattene fra indianerne IKKE befinner seg på det amerikanske kontinentet! De finnes i Spania. Men for all del, mye gull og mye fint å se på. Og ikke minst fint arbeide. Noe dette gullet kommer fra Ciudad Perida (den glemte by) , som ble funnet av grav røvere så sent som på 1970 tallet. Siden far og sønn som fant byen, ikke klarte å la være å skryte av funnet. Brøt det etter hvert ut krig mellom ulike grupper av røvere, der oppe i fjellene. Og historiene forteller at «faren» ble drept i en skuddveksling. Noen år senere våknet Colombias stat, de sendte inn arkeologer , og det er de restene de fant etter at røverne hadde holdt på noen år! Som er utstilt på Museo Del Oro.   Vi hadde gjerne skulle ha besøkt byen der oppe i fjellene, men det er en 5 dagers fot tur opp i fjellene. 46 kilometer og opp til 2000 meters høyde, med insekter og slanger………. det må nok bli neste gang det.

Vi har nå bestemt oss for å ta vinterferie, har hørt om tropenetter og temperaturer opp mot 30 grader. Vi tar noen uker i Trøndelag, og ankommer Værnes 6/8 på ettermiddagen. Vi håper Thor og Baard R. kan gå noen uker på skolen, vi må kjøpe/hente skolebøker og så er det 1000 andre ting vi kan få ryddet unna. Men vi vil da ha ubegrenset tilgang på internett og vil derfor drive løpende oppdateringer.

Vi kan allerede nå røpe at den svært berømte seilskuta S/Y Hakuna Matata med mannskap er ventet til Trøndelag den 2. uka i august, og at vi håper på å få et intervju med skipper og mannskap.