Daily Archives: mai 18, 2013

St.Thomas USVI, Dansk Vestindien

Anna Berg..... se flere bilder under fanen bilder og video.

Anna Berg….. se flere bilder under fanen bilder og video.

Vi ligger nå i Crown Bay Marina (desverre) på St.Thomas, US Virgin Islands. Vi kom over til USAs del av Jomfruøyene på Onsdag 15 Mai. Vi må først ta litt historie. Dette er Dansk Vestindien , ikke bare var øyene danske! De var eiet av kongeriket Danmark-Norge. Altså vi kan si at de var en del av Norge 🙂 .  Sannheten er vel heller at både Norge og Jomfruøyene var danske kolonier. Men danskene regjerte faktisk disse 3 øyen, hentet slaver i Afrika og dyrket sukker som ble skipet til Europa. Siden Danmark ikke var noen verdens stormakt, endte de opp med disse 3 øyene som er blandt de minst fruktbare i hele karibien. Og da slaveriet ble avviklet var det ikke mulig å tjene penger på sukker og rum. Danskene drev på her fra 1666 og frem til 1917 , da de solgte øyene til USA for 21 mill USD. (amerikanerne kjøpte de for å sikkre at ikke noen komunister fikk tak i de). Amerikanerene var smarte, de byttet ut sukker og rum med rum og cola og nå blomstrer økonomien. Dette er de rikeste øyene i karibien og turisme er det store. (i tillegg har disse øyene den største offentlige sektor i noe USA styrt område, 13 % av alle arbeidstakere jobber i det offentlige.

Ja vi ligger her desverre! Vi måtte ta raskeste veien hit fra St.John, fordi våre 2 kjøleskap har brutt sammen, og det er ikke særlig morsomt med 33 grader i båten på dagtid. Vi klarte å få tak i en mann i går ettermiddag, som så på saken. Heldigvis er han av den typen som ofrer seg for kundene, så han kommer tilbake i dag (lørdag morgen 0800) med nye deler, og så får vi krysse fingrene.

Marinaen ligger ved hovedstaden på USVI,Charlotte Amalie (oppkaldt etter en dansk dronning). Her vaier fortsatt danebrogen, sammen med stars &stripes og det lokale USVI flagget. Det er danske gatenavn og danske bygg og ruiner over alt. Før kjøleskapene røk, rakk vi å besøke Annaberg sukkerplantasje på St.John. Annaberg er kalt opp etter Anna (den danske kona til nedelenderen som grunnla plassen) og den ligger oppe på et berg, for å få vind til vind mølla. Altså Annaberg. Plantasjen ligger ved Fredrikksdal, oppkalt etter en norsk embetsmann ved navn Fredrikk, som tjenestegjorde på øyene for danske kongen. Vi leser mye om slaver, sukker , dansker/normenn og selvfølgelig Colombus og div. pirater. Store og små lærer mye, og vi får håpe vi husker litt også! Nå er det frokost, alle er stått opp. Og så venter vi på reparatøren.

Oppdatering på kjøleskap.

Hurra for 18 Mai! Begge kjøleskapene våre virker! Det største fikk ny regulator, men det minste var i orden i følge eksperten. Så da var det bare for pappa å forske på strømmen frem. Det viste seg etter hvert at våre franske venner som bygde båten, hadde trukket frem for korte kabler. Så hadde de skjøtet på 30 cm , og gjemt skjøten under andre rør og kabler. U-heldig vis for oss, akkurat der vi bruker å lagre vannflasker nede i båten! Nå er skjøten byttet og alt er i orden. Det var faktisk nok kontakt til å måle spenning frem, men ikke nok til å starte kompressoren. Vi regner med å forlate denne dyre marinaen klokka 1630 lokal tid. (midnatt og vel så det for de fleste av våre lesere) Og vi regner med å møte Kairos ute på bukta her, for så å finne ankringsplass sammen med de. Fra nå av vil nok disse to båtene stort sett være sammen i tiden som kommer. Så med 600 USD mindre på konto, to kjøleskap i drift og et stort smil sier vi hurra for 18. Mai.

Vi sender til slutt våre varmeste hilsner til Siv og Bjørn Arne, som nå har startet seilasen tilbake mot Europa! De to startet trolig 16 eller 17 mai, og har vel ca. 2,5 uker til Asorene. Vi ønsker Hakuna Matata og mannskapet god seilas fra alle oss på S/Y Pliosaurus.