Daily Archives: april 7, 2013

St.Martin

St.Martin 06.04.2013

Nå er igjen de tre norske»barne»båtene igjen samlet, vi ligger side om side i Marigot Bay på nordsiden av øya. Dette er trolig en av de siste dagene (trolig den siste) dagen vi er samlet alle tre. Kairos skal litt sørover for å besøke noen øyer de hoppet over på tur nordover. Hakuna Matata må fortsette nordover til BVI (British Virgin Islands) og Bermuda. Da de kun har 3 uker igjen av oppholdet i Karibien.. Og vi i Pliosaurus……………………..ja vi vil drive videre med vinden.

Her på St.Martin har vi det fint, men litt forvirret kanskje. Vi befinner oss i Karibien, på det amerikanske kontinentet. Øya er delt mellom Frankrike og Nederland. Derfor har samme øya også 2 navn, St.Martin og Sint Maarten. Hele øya snakker engelsk, men med mange Franskmenn (som gjerne vil snakke fransk). Den franske delen bruker euro , mens den nederlandske delen bruker nederlandske gylden ????? Nei de bruker det ikke, de bare priser varene i gylden. Når du kommer til kassa og skal betale vil de ha US dollar. Og som om dette ikke var nok, må dere få med at busser og taxier som kjører på kryss og tvers over øya, ja de bruker US dollar over alt! Og vil du betale med euro til en taxi, ja da bytter de likt med euro?? Og det står det plakat om inne i bilen. Så her må man ha både dollar og euro tilgjengelig hele tiden. Akkurat nå «bor» vi i Frankrike og handler i Nederland.

Vi har benyttet denne europeiske sivilisasjonen til å kjøpe litt utstyr til båten, kjøpt 12 pakker Wasa knekkebrød, og noe Kavli flatbrød og ikke minsti fant en tannlege som kunne stramme opp strengene på mammas tenner. Alt her er egentlig veldig europeisk.

I går var vi på tur…. Vi tok bussen til Philipsburg på sørsiden av øya, dette er den nederlandske «hovedstaden» på øya. En aldeles praktfull badestrand, fin liten by, mange små butikker og idylliske gater. Vi var først og fremst ute etter å kjøpe noen barnefilmer på CD til barna. (vi var litt spente på om de ville virke på europeisk CD spiller, men det gikk fint. Vi testet når vi kom hjem.) Nå blir det filmer på engelsk, og det passer bra. Det glir rett inn som engelsk undervisning. Vi prøver for øvrig å snakke litt engelsk om bord, det gjør de også på Kairos.

Så måtte vi selvfølgelig ha med oss Hard Rock Cafe i Philipsburg, der ble det frukt punsh til barna, punsh med noe ekstra til mamma og selvfølgelig en Bud til pappa. Det ble også T-skjorter på alle.Så tok vi bussen videre til en av verdens mest kjente og spesielle badestrender! Maho Baai, hvis dere ikke har hørt navnet (ikke så rart kanskje) så har dere sikkert sett bilder av stranda! Badestranda ligger i enden av flystripa på øyas internasjonale flyplass. Her kan du ligge på stranda/bade mens Jumbojetene (og mindre fly) kommer inn 20-30 meter over hodet ditt. Vi tok noen fine bilder av barna med fly rett over hodet!

Og når flyene kom og stilte seg opp for å ta av, da føk sand og turister rett på havet (bokstavelig talt)……når motorene gav gass. Til tross for at det står varsel plakater med advarsler om hørsel og død, stilte folk seg opp rett bak flyene når de skulle ta av .Bilder av stranda/flyene brukes i turistbrosjyrer over hele verden, og dere har nok sett bilder herfra en eller annen gang.

Inne i øya er det en kjempestor lagune, med inn/utseiling både i nord og sør. Her ligger mange hundrede båter, og rundt lagunen er det butikker, kafeer ,puber og service bedrifter for båtfolk. Alle har en liten kai for at vi skal kunne legge til med gummibåt (dinghy dock). Til og med den internasjonale flyplassen har egen dinghy dock, slik at man kan hente besøkende med gummibåt rett fra flyplassen og til båten.

I dag blir det trolig en eller annen form for avskjedsmiddag for Hakuna Matata. (men vi i Pliosaurus regner med å få noen dager med de også på BVI) Og så blir det bytting av gassflasker, og litt skole(ble ikke noe i går, da vi var på tur) Gjestene på Kairos og Hakuna Matata dro tilbake til Norge i går.

Dette innlegget ble forfattet mellom klokken 0430 og 0630 (lokal tid) av en svært så våken skipper, nå har de to minste av mannskapet våknet og da blir det vel frokost og soloppgang da. (så gjenstår det bare å få lagt dette ut på nettet i løpet av dagen)

PS.vi har for tiden store problemer med å få lastet opp bilder.

(det tok nærmere 36 timer fra det ble skrevet, til det ble lastet opp!)