Daily Archives: januar 4, 2013

Vedlikeholds dag.

Vi ligger fortsatt i Canouan! Dagen i dag startet klokka 0700, med frokost.(nå synger det på siste værset med tubeost fra norge) Så snakket vi med «Hakuna Matata» på telefonen, og de bekreftet våre mistanker om bølger og vind ved Tobago Cays, så vi bestemte oss for å ligge her et døgn til. Da ble det skole og vedlikehold i stedet. Thor fikk noen timer med engelskundervisning av mamma, de minste spilte spill og pappa skiftet 4 dieselfiltre. Begge forfiltrene og motorfiltret på hovedmotoren, og for filtret på hjelpemotoren(strøm aggregatet) og det var på tide! Alle hadde stått siden Trondheim, på tur nordover sommeren 2011. Skal ikke forundre oss om han Yanmar, yter litt ekstra etter dette. Det har blitt litt vann i vannutskillerene også de siste dagene. Så dieselen her borte er nok ikke like bra som hjemme i Norge. Vi har nå endelig fått watermakeren til å gå som forventet. Det var en del kluss over atlanteren, og det var nok bra at vi hadde en rørlegger ombord. Det var et lite hull i inntaks slangen, og en ventil hadde rattet montert feil fra verftet, slik at den var stengt når den skulle vært åpen. Og i tillegg fant vi ut at det er en del luftbobler i vannet under båten når vi seiler, som suges inn. Luften setter seg i filtrene og kapasiteten går ned mens trykket øker. Nå er alt fikset, og vi kjører hjelpemotor/watermaker 1-1,5 timer hver ettermiddag (sola og vinden gir oss nok strøm på dagen) og da har vi rikelig med strøm, og produserer ca. 75l med ferskvann. Det ferskvannet vi produserer selv blir både billigere (1,5 l diesel) og bedre enn om vi skulle kjøpe det lokalt. Vi er kjempefornøyde med å ha dette utstyret ombord. Vi normenn er jo opplærte til å ødsle med ferskvann.

Vi kom oss forholdsvis greit ut med gummibåten i går kveld, pappa sprang båten ut og hoppet oppi når vannet nådde navlen (for de som har navle ha ha). Og spreng rodde ut fra stranda for så å starte motoren. Mamma og guttene ble hentet på en brygge, der en av de lokale nærmest lempet de ned i båten i full fart. Det gikk faktisk verre i dag da vi skulle i land, selv om bølgene er mindre nå. Bølgene snudde båten på tvers og mamma skulle hoppe ut å holde den, men hun forsvant i vannet. Nå sitter hun blaut som ei kråke her på stranda. Guttene satt trykt i båten, og kom tørskodde på land. Men nå,………… ja nå er de våte, de bader i bølgene og leker i sanda.

Ellers så sier pappa at det ikke er noe feil på ølet her nede, det heter Hairoun og er særdeles godt i varmen :-).Han tenker jo litt på alle sine venner og forettningsforbindelser der hjemme som stort sett bare drikker kaffe. Men vann og Cola smaker også godt.